Begränsa fyrverkerierna i Timrå kommun

Att Timrå kommun inte har någon som helst begränsning när man får skjuta fyrverkerier är orimligt anser Eva Centerstad.

Av Timråpartiet, den 3 september 2018 [DISPLAY_ULTIMATE_PLUS]

Frågan om fyrverkeriförbud eller fyrverkeribegränsning har engagerat Timråbor i många år. Ett flertalet medborgareförslag har kommit in till kommunen i ämnet , senast i våras. Men det har hela tiden blivit avslag i kommunfullmäktige. Timråpartiet har som ett av få partier röstat för någon form av begränsning.

– Det är ett stort problem som inte bara drabbar hundar, utan även hästar och inte minst de vilda djuren. Nu skjuts det ju inte bara vid nyår och Valborg längre och då blir det ju ännu svårare att värja sig säger Eva Centerstad som har själv två hundar, Bella och Ellen.

Timråpartiet föreslår en begränsning. Gällande lagstiftning tillåter inte förbud.

I exempelvis Växjö har man försökt och fått underkänt. Beslutet överklagades och först sade länsstyrelsen nej och sedan upphävde förvaltningrätten beslutet. Som skäl angavs att ett förbud innebär en alltför stor inskränkning i den enskildes frihet, och att det inte ligger inom ramen för vad en kommun kan besluta genom lokala föreskrifter.

– Lagstiftningen är en riksdagsfråga. Men det är fullt rimligt att ha en begränsning för exempelvis nyårsafton. Det har många av våra grannkommuner gjort, exempelvis Ånge.

– Jag är inte emot fyrverkerier i sig själv men för djurens del är det själva ljudet som är det värsta avslutar Eva

Timråpartiet vill:

Vi vill införa en fyrverkeribegräsning till ett par timmar runt midnatt på nyårsafton med tanke på våra djur.

Vår politik handlar om att skapa positiv utveckling i hela vår kommun. Vi är övertygade om att vi behöver ha levande samhällen och byar runt om Timrå för att vår kommun ska fortsätta vara en attraktiv plats att bo och verka i.

Vi vill att Timrå ska växa med fler invånare, företag och arbetstillfällen samt vara förankrad i en socialt och miljömässig hållbar utveckling. Vi ska därför fortsätta erbjuda attraktiva livsmiljöer där livskvalité och trygghet kan kombineras med ett bra boende, arbete och studier.

Vi är ett lokalt parti – eller blocköverskridande om man så vill. Vi vill driva en lösningsorinterad politik snarare än att följa ett moderpartis politik som styrs centralt från Stockholm. Timråpartiet är det enda partiet i Timrå som satsar 100 procent av våra krafter i lokalt engagemang för unga som gamla.

Vi är drivna av att vi tror på Timrå, vi ser möjligheter för vår kommun att utvecklas och vi vill gärna bidra med vår kompetens. För att skapa positiv utveckling med knappa ekonomiska resurser behöver vi vara kloka och använda våra resurser rätt.

Där är du som medborgare, föreningsaktiv, företagare och eldsjäl nog så viktig. Tillsammans är vi alla de resurser vår kommun behöver.